Louise

Observationspraktik


Familieafdelingen i Svenborg 
  • har psykiske problemer og derfor ikke trives
  • har sociale- og/eller adfærdsmæssige vanskeligheder
  • har vanskeligheder i hjemmet
  • er ude i misbrug eller kriminalitet
  • har været udsat for manglende omsorg eller overgreb


Familieafdelingen i Svenborg består af to afdelinger: "Børn og unge gruppen" og Handicapgruppen

Børn og unge gruppen
 0-14-årige --> Familieafdelingen
15-18-årige --> Ungekontakten
Det er børn og unge, som har disse følgende alvorlige vanskeligheder i deres dagligdag - der kommer i familieafdelingen og ungekontakten


Det er serviceloven der bestemmen målgruppen for børn og unge gruppen. 



Handicapgruppen:
Familier, der har børn med varig nedsat funktionsevne, har en række muligheder for rådgivning, hjælp og støtte i hverdagen i denne afdeling. 

Metode og juridisk grundlag i afdelingen: 
Serviceloven er den mest bruge lov i denne afdeling. Hvad angår hvilken teori, jeg mener skal bruges, for at forstå deres handlinger i afdelingen, vælger jeg at tage udgangspunkt i det læringsteoretiske grundlag. Jeg mener den læringsteoretiske teori, er formålstjenstlig til børn og unge, og kunne derfor forestille mig, at afdelingen benytter denne teori. 

Spørgeguide: 
Samfundsfag: Hvor mange anbringelser har i om året? 
(Der var i alt 11.614 børn og unge anbragt uden for hjemmet i 2013.) 
Benytter i primært privat, - eller offentligt regi, til eksempelvis pasning af handicappede børn? Og hvad afgør, hvilken udfører I vælger?
Psykologi: 
I forhold til børn og unge afdelingen, arbejder I der med, at se tilbage i forældrenes barndom, for at se om en eventuel problematisk barndom, er skyld i deres nuværende familieproblemer? 
Socialtarbejde: Hvilken tilgang har i til børnene/unge? eksempelvis psykodynamisk eller læringsteoretisk? 
I hvor høj grad søger I, at inddrage borgerne i deres egen sag og beslutningsprocesserne? 
Jura: Er der andre love, end serviceloven, der er væsentlige i jeres dagligdag? 
I hvor høj grad føler I jer begrænset i jeres lovgivning? 


Observationer under praktikforløbet:
I forhold til obervationer jeg vil gøre mig, bliver dette svært, da det i invitationen lader til, at dagen primært vil foregå i mødelokaler, - og derfor uden mulighed for at vi kan se deres arbejde med borgerne. Derfor vil min viden primært blive tilegnet gennem mine spørgsmål og praktikanternes oplæg. 

Mine reale observationer under praktikforløbet: 

Min dag i familieafdelingen i Svenborg forløb (desværre), som jeg lidt havde frygtet. Der var hverken mulighed for at se praktikanternes arbejde med borgere, eller deres øvrige kollegaer (de fastansatte socialrådgivere) Dagen bød derfor ikke op til, at man på nogen måde kunne observere, hvilket dette oplæg derfor også vil bære præg af. Endvidere var praktikanternes viden begrænset, og jeg fik derfor heller ikke mine spørgsmål besvaret fyldestgørende. 

Overordnet vil jeg derfor, blot ganske kort sammenfatte svarene, som blev besvaret.

I forhold til hvordan afdelingen udvælger udføreren, blev svaret, at det altid er teamlederen eller højere instans, der bestemmer. Socialrådgiveren er her påvirket af økonomien, da de ikke selv kan træffe en beslutning. 

I forhold til børn og unge afdelingen, arbejder socialrådgiveren med, at se tilbage i forældrenes barndom, for at se om en eventuel problematisk barndom, er skyld i deres nuværende familieproblemer. Når de arbejder med en børnesag, bruger de altid servicelovens §50, hvor det er helt obligatorisk at spørge ind til forældrenes barndom. Herunder eksempelvis deres forældres tilknytning til arbejdsmarkedet, misbrugsproblemer osv. Så derfor kan man med andre ord antage, at de arbejder udfra et psykodynamisk perspektiv. De graver ned i forældrenes barndom, for at finde ud af, om der ligger noget ubevidst til grund for, hvorfor de behandler deres børn uhensigtsmæssigt. 

Herudover arbejder de især i ungekontakten meget adfærdsteoretisk hos de unge mennesker. Det gør de på den måde, at hvis den unge fx. har en dom, sender de den unge i en institution i stedet for fængsel. Hvis den unge i denne institutionsplads ikke passer sin skolegang, og ikke har en acceptabel opførsel, vælger man at sende den unge i fængsel. Med andre ord sanktionerer man den unge, hvilket i høj grad stammer fra den adfærds/læringsteoretiske metode. 

I forhold til Jura, bruger de som forventeligt mest serviceloven, og herunder § 50. Dog bliver persondataloven også brugt. og handleplaner efter §140. 
Det er desværre ikke rigtigt muligt, at inddrage eller specificere yderligere pensum, da observationen og oplysningerne var så sparsomme. Jeg håber dog stadig, dette har givet et lille indblik. :)

4 kommentarer:

  1. Jeg håber du for lov til, at se noget af arbejdet med borgerne alligevel. - det ville da være meget interessant :)

    Det kunne være godt, hvis du måske kunne indsætte §'erne fra serviceloven, som familieafdelingen arbejder ud fra eller benytter sig meget af. :)

    SvarSlet
  2. Godt indlæg, det lyder spændende der hvor du skal ud. Gode spørgsmål du vil finde svar på. Det bliver spændende at læse om. Kunne man en anden gang evt. have haft statstikke om anbringelse med i den statiske del og har du evt andre statistikker inden for dit område? havde selv svært ved at finde statistikker inden for mit emne

    SvarSlet
  3. Det giver et rigtig godt indblik i hvad du skal ud til! :)
    Kunne savne en statistik, og måske hører om effekterne.
    Men ellers synes jeg det er rigtig godt indlæg.

    SvarSlet
  4. Du har en fin struktur i din observationsrapport, og det er meget overskueligt. Herudover synes vi, at du har en god inddragelse af pensum med i din rapport - selvom den ikke er så lang, så har du formået at få rigtig meget teori med.
    Som du selv skriver, så har du ikke helt fået svar på alt det du gerne ville, hvilket vi også kan savne lidt - men det er der jo ikke noget at gøre ved :)
    Du mangler en referenceliste, så vi kan se hvad du henviser til.

    SvarSlet